Doprava ZDARMA při objednávce od 900 Kč!


Všechny objednávky expedujeme do 24 hodin od zaplacení!

Čaje

Čaje jsou nedílnou součástí našich životů. Den začínáme hrnkem čaje, přes den popíjíme čaj, abychom udržovali pitný režim, malým dětem už od pár týdnů či měsíců, vaříme bylinkové nebo ovocné čaje.  Na trhu najdeme čaje různých druhů a kvalit, černé, zelené, bílé, bylinkové, ovocné aj. Velká část čajů se k nám dováží a mají různou kvalitu. Pití čaje je velmi starý zvyk a někdo si ho skutečně umí vychutnat a vyhledává jen ty nejkvalitnější.

Ještě před pár lety jsem byla také běžný konzument čajů a pila výhradně ovocné nebo bylinkové.  Když jsem si občas dala černý nebo zelený, měla jsem pocit, že mi drhne na jazyku a někdy jsem po něm začala i chraptět, tak jsem se raději těmto čajům vyhýbala. Změnila jsem názor po návštěvě Srí Lanky. Srí Lanka byla moje roky vysněná země kam bych se ráda jednou podívala. Toto přání mi splnil můj partner, když mi k 50. narozením koupil poznávací dovolenou na Srí Lance. Strávili jsme tu neskutečně nádherných 16 dnů a poznali téměř celou Srí Lanku včetně čajových plantáží v oblasti Nuwara Eliay.  Navštívili jsme dvě výrobny čajů Glenloch a Mlesna.  Zde jsme se o čaj i dozvěděli co jsme dosud nevěděli. Největším odběratelem zdejších čajů je Velká Británie, která byla také největším a nejdelším kolonizátorem ostrova.  Srílančané získali svoji nezávislost až v roce 1948 a v roce 1972 si ostrov změnil název z Cejlonu na Srí Lanka, jak už ho známe dnes.

Čaje na plantážích sbírají česačky čaje, které tu od rána sbírají lístečky do velkých košů, které mají zavěšené na hlavě. Jejich denní norma je 20 kg a není to vůbec jednoduchá práce. Podle toho, které lístečky sbírají a jakou úpravou projdou je čaj buď černý nebo zelený, jen bílí čaj se pouze suší na slunci. Černý čaj prochází sušením, několikerým drcením a následně fermentací. Po těchto procedurách se na třídičkách balí do sáčků na porcovaný čaj nebo sypaný.  Zelený čaj se pouze suší a pak drtí na určitou velikost lístků. Bílý čaj je speciální a nejdražší, roste na samostatných keřích, sbírají se jen ty nejmladší vrcholové lístky, které se suší na slunci.

    

Největšími odběrateli čaje na Srí Lance jsou společnosti Dilmah a Lipton. Dalším zajímavým odběratelem je anglická královka, které čajovna Glenloch, vyrábí a balí černý čaj do krásných papírových nebo plechových krabiček s královskou korunou. Po každé návštěvě čajové plantáže jsme byli pozváni na ochutnávku čaje, tak jak ho připravují tamní oborníci. Chuť jejich čajů mě neskutečně nadchla a moc mi chutnala.  Černý čaj se tu běžně pije s troškou mléka, aby chuť byla ještě jemnější.  Tuto tradici sem zavedli angličané a tak tu zdomácněla.  Zelné čaje jsou tu příjemně lahodné a nedrhnou na jazyku, protože neobsahují tolik tříslovin jako je tomu u zelných čajů z Číny.  Pro milovníky ovocných příchutí, tu najdete i ochucené čaje. Bílý čaj je jemný a světlé barvy, také je to nejdražší čaj a pije se tu ke svátečním příležitostem a ne každý člověk tu na něj má. Na Srí Lance je neskutečná chudoba a co je pro nás běžné, tady neplatí. Lidé se tu ale díky převládajícímu buddhismu chovají velmi vlídně a přátelsky.

             

Díky pobytu na Srí Lance jsem se naučila poznat chuť kvalitního čaje, ale také tu velkou dřinu, co se za ní skrývá. Z dovolené jsme si dovezli plno dobrého čaje, ale nic netrvá věčně, a tak zásoby došly a já začala vyhledávat čaje z toho to ostrova i tady u nás. V jednom velkoskladu jsem objevila edici dárkově balených čajů značky Tarlton.  Jejich lahodné ochucené čaje s ovocnou příchutí mi velmi zachutnaly a opět mi připomněly ten krásný ostrov s rozlehlými čajovými plantážemi.  Byla bych moc ráda, kdyby chuť těchto výborných čajů znalo více lidí a dělaly jim každodenní radost, proto jsem se rozhodla je zařadit do nabídky na mém e-shopu. Věřím, že najdou zalíbení i při vašich chvílích oddechu s šálkem dobrého čaje.  

 

       

Doufám, že se vám dnešní blog o čajích a Srí Lance líbil, budu se s vámi těšit opět na příště, Šárka